fbpx
Selecteer een pagina

Als je bent verhuisd of weleens kijkt naar een home make-over programma dan ken je het principe van een mood board maken wellicht al. Een mood board maak je als inspiratie voor bijvoorbeeld de nieuwe keuken of slaapkamer. Je verzamelt een stapel tijdschriften, knipt uit wat je mooi vindt en plakt dit op een groot blad of canvas doek. Zo maak je een mood board, ter inspiratie voor de nieuwe ruimte. Een vision board is vergelijkbaar alleen wordt het nu een collage over jouw toekomstvisie, jouw doelen en het leven dat je wilt leiden.

Het maken van een vision board is een enorm krachtig middel om je doelen te verhelderen en te manifesteren. Het is een aanvulling op het visualiseren van je doelen. Je kunt een vision board inzetten als een soort richtingaanwijzer voor je bewustzijns-filter. In de psychologie wordt dit ook wel selectieve aandacht genoemd.

Ken je het bijvoorbeeld nog van die auto die je hebt gekocht? Ineens zie je op straat overal juist die auto rijden. Het is echt niet zo dat dit automerk ineens vaker wordt verkocht dan voorheen. Maar jouw Reticular Activating System (RAS) wordt ‘aangezet’. Het brein wordt gefilterd met wat jij belangrijk oogt en wat niet. RAS zorgt er dus voor dat we enkel dingen opmerken die overeenkomen met onze overtuigingen. We filteren dus de aanwezige informatie op basis van onze bewuste focus en onbewuste identiteit en overtuigingen. En die identiteit en overtuigingen kun je trainen en daarmee in je voordeel laten werken.

Door de werking van het RAS creëer je dus selectieve aandacht. Andere aspecten uit die enorme stroom data die je onbewust verwerkt springen nu naar de voorgrond zoals die auto, maar dat zouden ook business opportunity’s kunnen zijn. Voor je het weet ben je dromen en ambities aan het ‘manifesteren’ ;-).

De truc is om geen abstracte en wazige wensen te hebben, maar te denken in heldere en concrete doelen. Je wensen scherp en op de voorgrond houden door middel van een zichtbaar opgehangen vision board (en je doelstellingen) helpen daarbij.

Tips voor het maken van een vision board

  • Wees kieskeurig: zet enkel dingen op je vision board die jij écht wilt.
  • Maak eventueel voor ieder (levens/bedrijfs)doel een apart vision board.
  • Zet jezelf op het vision board en zie jezelf al leven zoals op je vison board.
  • Bewaar je vision board op een plek waardoor je er vaak mee geconfronteerd wordt (je kunt er bijvoorbeeld een foto van maken en als achtergrond gebruiken op je pc of telefoon).
  • Als je er teksten bij schrijft, schrijf dan of het al zo is:
    Dus niet: “Ik hoop dat dit mijn droomhuis wordt”
    Maar: “Dit is mijn droomhuis, in de fijne badkamer kom ik helemaal tot rust”.