fbpx
Selecteer een pagina

Stel jij voor jezelf doelen op, bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe jaar? En visualiseer je die doelen dan? Of ken je het principe van visualiseren om je doelen te bereiken nog niet?

Wist je dat het hebben van een doel in je leven een van de 9 kenmerken is voor mensen die leven in zogenaamde blue zones? Blue zones zijn regio’s waar mensen gemiddeld ouder worden dan 100 jaar. In Japan noemen ze het ‘ikigai’ en in Costa Rica ‘plan de vida’. Vrij vertaald is het de reden waarom je ‘s ochtends je bed uit komt.

In november is het voor mij altijd de tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar en vooruit te plannen voor het volgende jaar. Ik stel altijd doelen op in 6 disciplines: Familie/Gezin, Werk/Bedrijf, Financieel, Fun, Gezondheid en Persoonlijke Groei. Mijn doelen voor aankomend jaar zijn heel uiteenlopend; van Harry Potter kunnen lezen in het Spaans tot een concreet omzetdoel voor Online Business Factory en veel lol maken met het gezin.

Heb jij moeite met doelen stellen voor jezelf? In de module: Doelen bepalen van de Online Business Expert training gaan we het samen doen.

De gedachtegang achter het visualiseren is dat je alles kunt bereiken als je er continu de juiste, positieve aandacht aan geeft. Op Netflix kan je de film ‘The Secret’ kijken, die laat dit principe ook zien. Deze film is een verfilmd boek met dezelfde naam. Maar ook het boek ‘Think and Grow Rich’ hoort thuis in deze categorie. Deze boeken zijn een enorme inspiratiebron voor mij.

Veel mensen geloven niet in visualiseren en vinden het zweverig, daarom doen ze het ook niet. Visualiseren om je doelen te bereiken heeft inderdaad te maken met spiritualiteit en je moet er echt in geloven anders werkt het niet. Voor mij werkt het wel en toch ben ik verder vrij nuchter. Zo wilde Thomas en ik al jaren op een boerderij wonen en hebben alles op alles gezet om dit te bereiken. Ik was toen nog niet bekend met het principe van visualiseren maar heb wel onbewust veel positieve energie de wereld in gestuurd. Alles wat ik deed was met de gedachten dat we ooit op een boerderij zouden wonen, ik had zelfs de pony’s al uitgezocht ;). Nu begrijp ik dat ik onbewust al aan het visualiseren was. Als je visualisatie toepast op de juiste manier, gaat het echt op een positieve manier voor je werken. Je brein gelooft alles wat je tegen jezelf zegt, ongeacht of het positief of negatief is.

Het proces van visualiseren

Zorg dat je minimaal 15 minuten ongestoord ergens kunt zitten en zoek een fijne, comfortabele plek. Adem een paar keer diep in en uit en ontspan. Begin bij je schouders en verleg dat naar je gezicht en daarna de rest van je lichaam. Sluit je ogen en denk aan de droom. Waar verlang je naar? Vat de wens in gedachten voor jezelf samen. Dit is als het ware het frame van je droomdoel.

Begin met dankbaarheid. Benoem waar je allemaal dankbaar voor bent. Volgende stap is het tot leven laten komen van je droomdoel. Wat zie je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat proef je? En wat hoor je? Wat betekent het voor jou en voor anderen in je omgeving als jouw droomdoel gemanifesteerd is? Welk gevoel roept het bij je op? Let op: hoe meer details je oproept, hoe krachtiger de visualisatie. Maak er een soort kleurenfilm van in je hoofd en kijk ernaar.

Daarna speel je de film in gedachten nog een keer af, maar dit keer met jezelf als hoofdrol. Je ziet dat het nu gebeurt. Je hoort het, ruikt het en proeft het! Je voelt je fantastisch en bent enorm dankbaar dat het je is gelukt!

Wanneer je jouw droom helemaal beleefd hebt, kom je weer langzaam terug in de ruimte waar je zit. Doe je ogen open en voel de geweldige sensatie in je lichaam.

Hoe vaker je dit doet, hoe meer positieve energie er de wereld in wordt gestuurd. Maak ook een vision board, zodat je er regelmatig aan herinnert wordt. Op die manier kan de kracht van herhaling zijn werk doen.

Ben je nieuwsgierig naar het principe van visualiseren om je doelen te bereiken, dan heb ik de volgende tips voor je:

Tip 1: Als je gaat visualiseren zorg voor een positieve energie. Start de dag bijvoorbeeld altijd op met een vaste ochtendroutine waarin je jouw dromen en doelen voor je ziet. Dit zorgt er sowieso voor dat je de rest van de dag positiever in het leven staat.

Tip 2: Consistentie en geduld zijn de toverwoorden. Focus op wat je echt wilt en houd het vol. Het is echt niet dat je vandaag iets wenst en je het volgende week krijgt.

Tip 3: Je krijgt oog voor kansen, zorg dat je ze ziet. Sta open voor ‘het onbekende’.

Tip 4: Wees dankbaar voor iedere mogelijkheid die je wordt aangeboden.

Tip 5: Visualiseer jouw droomsituatie alsof het al waarheid is.

Tip 6: Denk niet in schaarste.

Tip 7: Vertrouw erop dat het goed komt.

Voorbeelden van de juiste manier van visualiseren

Let er op dat je de juiste woorden gebruikt tijdens het visualiseren. Je krijgt letterlijk wat je vraagt. Als jij zegt: “Ik wil €100.000 verdienen per jaar”. Dan blijft het bij alleen willen, want dat is letterlijk wat je vraagt. Beter zeg je: “Ik ben dankbaar voor dat geld dat in overvloed maandelijks op mijn rekening komt”. Hierop zal het universum actie ondernemen.

Het werkt niet als je de woorden niet en geen gebruikt. Liever: “Het is zo fijn dat mijn bmi nu 24 is, ik zit lekker in mijn vel”. In plaats van “Ik wil geen 90 kilo wegen”. Waarom niet? Omdat je je brein dan alsnog focust op datgene wat je niet wilt. Wat doe je als ik zeg: “denk niet aan die roze olifant”? Drie keer raden waar je nu aan denkt 😉 Daarom gebruik je deze woorden niet tijdens het visualiseren.

Visualiseer in de tegenwoordige tijd, alsof het nu gebeurt. Niet: over een jaar heb ik een boek geschreven. Want eigenlijk focus je je dan op het niet hebben van je boek. Wat er vervolgens wordt gemanifesteerd, is dat je geen boek schrijft. Beeld je in hoe het is om het nu al bereikt te hebben. Daarmee geef je je visualisatie een boost.