fbpx
Selecteer een pagina

Je leest vaak dat mindset de nieuwe psychologie is achter succes, maar wat is een mindset eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste mindset krijgt? Twee vragen die ik in dit artikel ga beantwoorden. Want ik ben van mening dat de manier van denken zeker kan bijdragen aan een succesvol leven. Maar eerst even over een succesvol leven, want dat is een vrij vaag begrip. Wanneer ben je eigenlijk succesvol?

Een succesvol leven
Laten we vooropstellen dat jij een succesvol leven wilt, een leven waarbij je `s ochtends vrolijk je bed uitkomt omdat je zin hebt in de dag. Succesvol betekent niet altijd dat je een dure auto voor de deur hebt staan en in een villa woont, zoals in de Westerse wereld vaak wordt gedacht. Succes is relatief en persoonlijk. Letterlijk vertaald betekent het ‘goede afloop, uitkomst of uitslag’. En als je het zo bekijkt dan is succes de mate waarin je in staat bent doelen te halen. En dat kunnen kleine en grote doelen zijn. Deze doelen hoeven niets te maken te hebben met geld en status. Het is dus van belang dat jij voor jezelf bepaald wanneer je succesvol bent. Is dat als je de eerste 5 jaar als ondernemer hebt overleefd of als je na 1 jaar jouw omzetdoelen hebt gehaald? Of ben je succesvol als je door jouw bedrijf in staat bent je eigen tijd in te delen en meer tijd met de kinderen kunt doorbrengen? Of ben je pas succesvol als er een Porsche voor de deur staat?

Vraag jezelf af: hoe ziet mijn werk en leven eruit als ik naar mijn maatstaven succesvol ben? Of hoe zou mijn leven eruit zien als geld geen rol speelt?

Het antwoord op deze vragen geeft antwoord op de vraag hoe jij jezelf als succesvol ziet.

Wat is een mindset?
Dan nu de mindset. Wat is dat eigenlijk? Mindset is de verzameling van geloofsovertuigingen met betrekking tot jouw eigen vaardigheden. Het is een manier van denken dus. Er zijn veel boeken geschreven over mindset maar ik neem hier even het boek Mindset van psycholoog Carol Dweck als uitgangspunt. Zij heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de manier van denken en kwam tot de conclusie dat er mensen zijn met een growth mindset en een fixed mindset. De manier van denken van succesvolle mensen verschilt dus ten opzichte van minder succesvolle mensen.

Mensen met een growth mindset zijn typisch mensen die nieuwe uitdagingen aangaan en geloof hebben dat ze nieuwe dingen kunnen leren door herhaling en hard werken.

Mensen met een fixed mindset zijn er van overtuigd dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Deze mensen denken dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, dat je niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

Growth en fixed mindset

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mindset krijgt?
De manier van denken is dus bepalend voor jouw succes. Wanneer je van te voren denkt dat iets niet mogelijk is, dan zul je er nooit aan beginnen, eerder opgeven of niet 100% inzet tonen. Wanneer je echter geloof hebt dat je obstakels kunt overwinnen en nieuwe dingen kunt leren, dan is er heel veel mogelijk.

Als je een growth mindset wilt ontwikkelen kan je verschillende dingen doen maar ten eerste is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Waar ben je sterk in? Ontwikkel deze punten dan. Door met dingen bezig te zijn waar je goed in bent of waar je blij van wordt, krijg je een goed gevoel over jezelf en ga je positiever tegen de dingen aankijken. Het is prettiger om aan iets te werken waar je energie van krijgt en het maakt je doel makkelijker te bereiken. Als je iets wilt bereiken kun je het. Denk niet: ik probeer het maar, we zien wel of het lukt. Dan is de kans groot dat het niet gaat lukken. Als je echt wilt dat je ergens in slaagt zeg dan tegen jezelf: Ik kan het! Je handelt onbewust naar wat je denkt (selffulfilling prophecy).

Maak voor jezelf duidelijk hoe jouw doel er over vijf jaar uit moet zien. Wat zijn de redenen dat je dit wilt bereiken? Wat motiveert jou om dit doel te bereiken? Hak deze stip op de horizon in kleinere stappen om steeds iets verder te komen. En zorg voor de juiste motivatie. Ga voor jezelf na of datgene wat je wilt bereiken vanuit jezelf komt en of het echt bij jou past. Het zou namelijk kunnen zijn dat jouw gekozen doel iets is wat je graag zou willen zijn of zou willen kunnen terwijl je diep in je hart weet dat het niets voor jou is om dat te gaan doen, of dat je er niet écht blij van wordt. Luister daarbij naar je gevoel en schakel invloeden van de buitenwereld uit bij het maken van jouw doel.

Wees niet bang om fouten te maken. De weg naar jouw doel is soms een pad dat je nog nooit bewandeld hebt. Al kom je obstakels tegen onderweg, ze helpen je in de richting naar meer uitdaging, voldoening, geluk en plezier.

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful

Albert Schweitzer

medicus, lutherse theoloog, filosoof, schrijver en musicus