fbpx
Selecteer een pagina

Affiliate marketing is een handig verdienmodellen als je een website hebt. Je hoeft er alleen maar links aan toe te voegen en je gaat geld verdienen. In de praktijk kost het wel iets meer moeite maar toch kan je vrij snel starten met deze vorm van inkomsten genereren. Een groot voordeel is dat affiliate marketing een passief verdienmodel is. Oftewel, je moet het goed neerzetten en vervolgens kun je er langere tijd geld mee verdienen.

Zoals al gezegd houdt affiliate marketing in dat je op je website producten of diensten van een ander bedrijf promoot en via een speciale link jouw websitebezoeker doorverwijst naar dit product of dienst. Wanneer de bezoeker via jouw link over gaat tot een aankoop bij dat bedrijf, ontvang jij hiervoor een commissie. De commissie kan een vast bedrag zijn, maar je kunt ook afspreken dat dit een percentage van het aankoopbedrag is.

Belangrijk bij affiliate marketing is dat de technische aspecten goed gemeten worden. Ik zou dus altijd kiezen voor een groter affiliate netwerk als Awin of Tradetracker. Bij affiliate marketing zijn vier partijen betrokken: de verkopende partij, het netwerk dat de metingen doet, de partij die de link vertoont op de webpagina en de klant die via deze link tot aankoop overgaat. Grote bedrijven zoals Bol.com en Coolblue hebben een eigen affiliate programma, maar je kunt ook samenwerken met een affiliate netwerk. Deze tussenpersonen hebben een divers en uitgebreid aanbod waaruit jij kan kiezen. Awin en Tradetracker zijn grote affiliate netwerken met enorm veel advertisers. Er is meestal wel een advertiser te vinden die past bij jouw website. Je kunt natuurlijk ook zelf als adverteerder een account aanmaken en zorgen dat jouw producten worden verkocht door de publishers. Zo genereer je ook een extra stroom aan inkomsten.

Voor- en nadelen van affiliate marketing
Net zoals ieder ander verdienmodel heeft ook affiliate marketing voor- en nadelen. Ik zal ze voor je op een rijtje zetten dan kan je zelf overwegen of dit een passend verdienmodel is voor jou. Ik ga er dan even vanuit dat je als publisher wilt starten en niet als adverteerder.

Voordelen affiliate marketing
1. Het is een passieve vorm van inkomen. Of er nu 100 of 100.000 bezoekers doorklikken naar de website van de partner, jij krijgt daar niet direct meer werk door. In theorie kun je er dus slapend rijk mee worden, in de praktijk valt dit nog best tegen ;).

2. Als je een netwerk gebruikt, en dat doen de meeste publishers, dan hoef je niet zelf op zoek naar geschikte partijen. Vraag en aanbod vindt elkaar moeiteloos via netwerken zoals TradeTracker. Ook kan je via het netwerk vaak ondersteuning als je ergens niet uit komt. Ook krijg je bij sommige partijen een bericht als er links bijvoorbeeld niet meer werken of als er adverteerders stoppen.

Nadelen van affiliate marketing
1. Het no cure no pay systeem. Dit is een groot voordeel voor de adverteerder. Immers, er wordt alleen betaald bij resultaat. Voor de publisher is dit niet altijd even voordelig. Je kunt nog zo’n goede website hebben maar als jouw bezoek niet doorklikt naar de partner dan verdien je ook niks.

2. Soms gaat een programma tijdelijk on hold, bijvoorbeeld als hun advertentiebudget bereikt is of er technische problemen zijn. Nadeel hiervan is dat je er tijdelijk niets aan verdient en dat je soms zelfs de links moet veranderen omdat ze tijdelijk niet werken.

3. Steeds meer grote adverteerders zijn van mening dat ze geen publishers meer nodig hebben en dus zetten ze hun affiliate programma stop. Je verdient dan niets meer aan ze en moet al je links vervangen door andere shops. Veel werk en je loopt een belangrijke inkomstenbron mis.