fbpx
Selecteer een pagina

Afgelopen zomer begonnen mijn kids over TikTok. Ze zien het bij vriendinnetjes en willen het zelf ook. Maar ze zijn pas 7 jaar. Wat gaan we doen? Er zullen vast meer ouders zijn met dezelfde vraag. Zijn er eigenlijk leeftijdrestricties voor kinderen op social media? En vanaf welke leeftijd vind je het zelf verantwoord? Mijn team is er even ingedoken voor je.

Het gebruik van social media door kinderen brengt bij veel ouders allerlei angsten met zich mee, je hebt er namelijk weinig controle over. Kinderen tot een jaar of 15 overzien vaak de gevolgen van hun acties op sociale media nog niet. Ze krijgen graag likes en posten echt dingen voor de kick. Ze kunnen de consequenties dan ook nog niet overzien als ze iets plaatsen waarvan ze liever niet hebben dat het wordt doorgestuurd naar anderen. Het maakt kinderen kwetsbaar. Hoe kan je jouw kinderen nou toch veilig op social media laten gaan?

Sociale media mogen officieel vanaf 16 jaar worden gebruikt volgens de privacywetgeving AVG. Is je kind jonger dan 16 jaar en willen ze het toch gebruiken? Met toestemming van de ouders mogen kinderen vanaf 13 jaar ook een account openen. Hoe je deze toestemming moet verlenen verschilt per sociaal medium. Soms verleen je toestemming door een kopie van je ID-bewijs op te sturen, een creditcardbetaling te doen of toestemming te geven met je eigen account.

Een andere optie is om je kind op een sociaal platform te laten via jouw eigen profiel. Zo ben jij juridisch verantwoordelijk voor wat je kind op social media doet, daarnaast kan je het beter in de gaten houden en zorgen dat de privacy instellingen goed zijn ingesteld. Vind je het toch goed dat je kind een eigen account maakt? Ga dan eerst in gesprek met het kind over dit onderwerp. Toon interesse in wat ze doen en posten op social media. Kijk daarnaast regelmatig met ze mee en informeer ze over de eventuele gevaren van social media (denk aan sexting, digitaal pesten, roze-bril versie van de werkelijkheid).

We leggen je per sociaal medium uit vanaf welke leeftijd je hier een account aan mag maken:

Whatsapp: Whatsapp is geen standaard sociaal medium, maar toch nemen we de communicatiedienst even mee in dit rijtje. Whatsapp vraagt namelijk bij het aanmelden iedere gebruiker of ze 16 jaar of ouder zijn. Indien dit zo is kan je dit met een vinkje bevestigen. Het is hier niet mogelijk om als ouder toestemming te geven op het gebruik ervan.

Facebook: Iedereen moet ten minste 13 jaar of ouder zijn als je een Facebook account aan wilt maken. Als je tussen de 13 en 16 jaar oud bent dan dient een ouder toestemming te geven.

Google: Als je een Google account aan wilt maken dan dien je een minimale leeftijd van 16 jaar te hebben. Ben je jonger dan 16 jaar dan kunnen ouders toestemming geven. Hierbij dien je een kopie van je ID-bewijs mee te sturen of een creditcardbetaling te doen van €0,50.

YouTube: voor YouTube gebruik je je Google account, hier gelden dezelfde regels als voor Google hierboven.

Instagram: Als je onder de 16 bent en je wilt een Instagram account aanmaken, dan dien je dezelfde toestemmingsprocedure te doorlopen als bij Facebook. Let op, je dient dus wel 13 jaar of ouder te zijn. Als je als ouder geen toestemming geeft, dan krijgen de kinderen tussen de 13 en 16 jaar een soort light versie van Instagram te zien. Dit is een versie waarbij het account niet openbaar wordt gemaakt en het minder mogelijkheden heeft.

Twitter: Twitter heeft als grens 13 jaar, ben je jonger dan wordt jouw account geblokkeerd. Tot 16 jaar dien je toestemming te krijgen van je ouders.

TikTok: TikTok heeft een minimumleeftijd van 13 jaar, maar veel gebruikers op de app zijn jonger dan 13 jaar. Officieel mag dit dus niet. Zit jouw kind wel op TikTok, zorg er dan voor dat de privacy-instellingen goed zijn ingesteld zodat het account niet voor iedereen toegankelijk is, maar bijvoorbeeld alleen voor vrienden en klasgenoten. Of laat het gewoon niet toe als ze jonger zijn.

Snapchat: De leeftijdgrens bij Snapchat is 13 jaar. Als je kind jonger is dan 13 en je keurt het goed, dan kan je contact opnemen met Snapchat en het account van je kind verifiëren.

Pinterest: Voor Pinterest dien je eveneens 13 jaar of ouder te zijn. Tot 16 jaar dien je wel toestemming te hebben van een ouder.

Wat betreft mijn kids op social media. Op TikTok heb ik zelf een account aangemaakt om te kijken wat het nou precies inhoudt. We hebben samen wat filmpjes/dansjes gemaakt en zitten scrollen door andere filmpjes. Maar ik vind het feit dat ze zelf alles kunnen bekijken wat er voorbij komt niet geschikt voor hun leeftijd. Dit heb ik aan ze uitgelegd en ik heb ze ook verteld dat je eigenlijk 13 jaar moet zijn voor dit platform. Dat vonden ze prima en nu hoor ik ze het niet meer over. Ben wel benieuwd hoe lang dat gaat duren ;).