fbpx
Selecteer een pagina

Je denkt misschien: leuk en aardig dat doelen stellen en ik snap nu waarom ik doelen moet stellen, maar hoe doe ik dit? En hoe behaal ik mijn doelen? Ik denk dat we bijna allemaal wel eens leuk doelen voor het nieuwe jaar hebben bedacht en misschien zelfs heel enthousiast hebben opgeschreven met het idee daar écht mee aan de slag te gaan het komende jaar en vervolgens hebben we er niet meer naar omgekeken. Met waarschijnlijk als grootste reden dat je geen idee hebt hoe je dat doel moet behalen. Of omdat je denkt dat je er geen tijd voor hebt omdat je alleen het grote doel voor je ziet zonder daar een stappenplan voor te hebben. 

10 tips om haalbare doelen te stellen

1. Blijf dicht bij jezelf
Maak doelen persoonlijk. Hiermee wil ik zeggen dat het doel bij jou moet passen en dat jij je prettig voelt bij de doelen die je stelt. Wanneer dit niet het geval is, ben je eerder geneigd om het te laten voor wat het is. Dit wil niet zeggen dat je niet uit je comfortzone moet komen: great things never came from comfortzones.

2. Brainstormen
Bedenk eerst voor jezelf waar je staat en waar je heen wilt. Zet op een rijtje wat je graag wilt bereiken voordat je daadwerkelijk doelen gaat formuleren. Brainstorm ook eens met anderen. Werk je in een team? Ga dan eens allemaal rond de tafel zitten en bespreek jullie dromen. Maak vervolgens een lijstje met allerlei doelen die je graag wilt bereiken.

3. Stel prioriteiten
Het is onmogelijk om je tegelijk te focussen op tientallen doelen. Maak dus een korter lijstje met de drie of vijf belangrijkste doelen en focus je daarop. De andere doelen komen pas weer in beeld als je deze hebt bereikt.

4. Formuleer SMART-doelen
De SMART-formule is een goed hulpmiddel om doelen te formuleren. Je wilt namelijk dat je doel haalbaar is, maar het is ook goed om een tijd aan je doel te koppelen zodat je een stok achter de deur hebt. De SMART-formule helpt ook om het doel specifiek en meetbaar te maken. Voor de motivatie is het goed om de voortgang van je doel te kunnen meten.

5. Schrijf het op
Dit kan op meerdere manieren. Als je geen vision board wilt maken kan je je doelen ook gewoon opschrijven. Wel adviseer ik je om ze ergens neer te hangen waar je ze kan zien. Zo word je eraan herinnerd waarvoor je aan het werken bent en dat geeft motivatie. En door het zien van je doelen ben je ook eerder geneigd om ze te bereiken in plaats van te vergeten.

6. Zeg het hardop
Naast het opschrijven helpt het ook om je doelen met anderen te delen. Waarom? Misschien kan je samen een doel bereiken of is er iemand in jouw netwerk die je tips kan geven bij het behalen van een doel.

7. Zorg dat de doelen uitdagend zijn
Makkelijk te bereiken doelen zijn demotiverend. Daag jezelf uit. Uitdagende doelen motiveren meer en zorgen uiteindelijk voor een meer voldaan gevoel.

8. Kies doelen waar je zelf controle over hebt
Stel doelen op waarbij je zelf de controle hebt over de uitkomst. Doelen waarbij je afhankelijk bent van een ander zijn veel lastiger te behalen.

9. Stel kortetermijndoelen
Het is al eerder aan de orde gekomen: stel kortetermijndoelen. Natuurlijk is het goed om een doel op de lange termijn te hebben, maar verdeel deze dan op in doelen op de korte termijn. Deze zijn overzichtelijker en makkelijker te behalen.

10.Droom
Last but not least: droom! Je hebt gelezen dat een doel realistisch moet zijn en controleerbaar, maar dit wil niet zeggen dat dromen niet kunnen uitkomen. In tegendeel zelfs. Jouw droom gaat ervoor zorgen dat je doelen stelt. Deze doelen gaan de stappen vormen naar jouw ultieme droom. En wat motiveert meer dan het behalen van jouw droom? Bedenk wat jij nou écht wilt, wat is jouw droom? En stel aan de hand daarvan je doelen op.

De 10 tips om je doelen ook echt te halen staan onder de afbeelding.

Motivatie quote

10 tips om je doelen te halen

Je hebt voor jezelf doelen gesteld. Nu wil je die doelen natuurlijk ook aan bereiken. Deze 10 tips helpen je bij het behalen van je doelen.

1. Maak een plan
Het stellen van doelen is de eerste stap. Nu is het tijd om daar ook een actieplan bij te bedenken. Zorg dat dit een helder plan is dat jou gaat helpen je doel ook daadwerkelijk te behalen. Deel dit plan op in kleine stappen. Zo blijf je gemotiveerder en blijft het overzichtelijk.

2. Vier elk succes
Het behalen van een doel is zeker een moment om te vieren. Je mag trots zijn op jezelf en door het te vieren, geef je er meer betekenis aan. En uiteindelijk zorgt dit er weer voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt én dat je motivatie krijgt om nog verder door te gaan. Maar vier niet alleen het behalen van doelen. Vier ook de kleine stappen die je helpen bij het behalen van je uiteindelijke doel.

3. Leer van het verleden
Deze tip is van toepassing op alles in je leven en dus ook je doelen. Het is belangrijk om positief te blijven, maar leer ook van je fouten. En bedenk dat leren van het verleden niet alleen je fouten zijn maar ook je successen. Waarom is iets fout of juist goed gegaan?

4. Blijf evalueren
Het is belangrijk om tussendoor te blijven evalueren: lig je nog op schema? Werkt het zoals je in gedachten hebt? Kan je het plan of het doel bijschaven om het tot een beter succes te maken? Evalueren is niet alleen goed om aan het einde terug te kijken maar kan altijd.

5. Splits langetermijndoelen op in kortetermijndoelen
Het is goed om doelen te hebben op de lange termijn. Maar om deze te bereiken, kan je ze het best opdelen in doelen op de korte termijn. Deze zijn gemakkelijker te behalen en maken het overzichtelijker.

6. Geloof in jezelf
Het klinkt simpel maar het is een van de belangrijkste tips. Zolang je in jezelf gelooft, kom je er uiteindelijk wel. Als jij vanaf het begin al denkt dat het je niet gaat lukken, dan zal het inderdaad niet gaan lukken.

7. Maak tijd voor ontspanning
Altijd maar werken om je doel na te streven is ook niet goed. Maak dus tijd voor ontspanning. Extreem gefocust zijn op het behalen van je doelen zonder ontspanning werkt vaak averechts. Ga leuke dingen doen en leer om het ook los te laten.

8. Blijf positief
Ik heb het al eerder genoemd: blijf positief. Als je het glas altijd halfleeg ziet dan is die op den duur ook halfleeg en dan zal jij je doel ook niet gaan bereiken. Ben optimistisch. Je zal merken dat je dan veel meer voor elkaar krijgt. Daarbij blijf je door positiviteit ook veel gemotiveerder. Negativiteit leidt tot opgeven.

9. Motiveer jezelf
Blijf jezelf motiveren. Motivatie is een van de belangrijkste drijfveren om een doel te behalen. Blijf onthouden waarom je dit doet. Iedereen motiveert zichzelf op een andere manier. Kijk wat voor jou het beste werkt. Stel voor jezelf bijvoorbeeld een beloning als je het doel behaalt. Een goede motivatie in combinatie met het geloof in jezelf is al het halve werk.

10. Begin!
De belangrijkste stap om je doel te behalen, is om simpelweg te beginnen. Logischerwijs gezien zou de tip ergens bovenaan het lijstje moeten staan. Toch heb ik de tip tot het laatst bewaard omdat ik met de belangrijkste tip wil afsluiten. Koppel aan elk doel dat je stelt een actie. Zet die eerste stap en meerdere stappen zullen vanzelf volgen. De eerste stap is meestal de belangrijkste. Die zet het hele proces in beweging.

Het geheim van doelen bereiken is te beginnen!

Mark Twain

Schrijver