fbpx
Selecteer een pagina

Sinds ik ben begonnen met deze Online Business Factory krijg ik regelmatig de vraag of ik ook een website kan maken of daarbij wil helpen. Nu kan ik dat wel maar wil ik dat niet als dienst aanbieden. Mijn trainingen zijn er namelijk om jouw website een boost te geven. En dan moet er dus wel al een website zijn. Maar om iedereen met die vraag wel te helpen heb ik een korte handleiding geschreven hoe jij die website zelf kunt opzetten, zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Ik raad iedereen eigenlijk aan om WordPress te gebruiken. Onderaan dit artikel vind je de voor- en nadelen van WordPress. Maar voordat je daar mee aan de slag kunt moet je wel een domeinnaam (url) registreren. Welke url wil jij gaan gebruiken voor jouw bedrijf? Check op transip.nl of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Als de gewenste domeinnaam er nog is, check gelijk even op de site van de kvk of die naam niet al als handelsnaam is geregistreerd. Daar kan je anders nog wel problemen mee krijgen.

Hosting en domeinnaam
Je kunt de domeinnaam direct via TransIP registeren en ook gelijk de hosting regelen. Kies dan voor 
WordPress hostingVoor een paar euro per maand heb je beide geregeld. Het goedkoopste pakket is vaak voldoende als je start met het maken van een website. Heb je een enorm grote webshop en bijvoorbeeld 100 mensen in dienst die allemaal een mailadres nodig hebben dan moet je het pro pakket nemen maar anders volstaat het goedkoopste pakket.

Er zijn vast ook andere hostingpartijen die hetzelfde aanbod hebben, maar ik heb zelf TransIP en ben tevreden over de mogelijkheden en service. Als bovenstaande is geregistreerd ga je naar jouw domeinnaam (www.jouwgekozennaam.nl) en kan je daar de installatie doen van WordPress. Doe dit wel gelijk anders nadat je het pakket hebt geactiveerd bij TransIP anders kan iemand anders een account aanmaken en dat wil je niet. Die kans is heel klein, maar toch. Doe maar gewoon gelijk.

Daarna kun je aan de slag met WordPress. Daar kan ik een complete handleiding over schrijven maar die zijn er al genoeg online. Zoek maar eens op handleiding WordPress NL of Nederlandstalige handleiding WordPress. Kies een theme met lay-out die jij mooi vindt en vul jouw website met content!

Let op, er is een verschil bij WordPress:
WordPress.com: een platform – gehost door WordPress – waarop je gratis een website kunt aanmaken.
WordPress.org: software waarmee je een website – die je zelf host – kunt ontwerpen en beheren.

WordPress.com is ervoor als je snel en gratis een persoonlijke blog wilt starten en verder niets anders wilt met je site. Ik denk dat je alleen al heel snel meer wilt dus zou niet mijn advies zijn. Dit is hetzelfde als je een website maakt met bijvoorbeeld Jimdo, niet doen als je echt serieus aan de slag wilt met jouw online business.

Voor bedrijfswebsites, zakelijke bloggers en eigenlijk iedereen die haar website serieus neemt raad ik WordPress.org aan. Een WordPress website die je zelf host biedt immers veel meer groei- en commerciële mogelijkheden.

Bij deze nog even 5 voordelen en 3 nadelen van WordPress op een rijtje:
Voordelen van WordPress

  • Het kan gratis (maar zoals je bij de nadelen kunt lezen, moet je voor veel dingen toch nog betalen).
  • De mogelijkheden zijn eindeloos, eigenlijk kan alles. Dit kan ook een valkuil zijn omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar als jij goed in kaart hebt gebracht wat je wilt met jouw website dan is het alleen maar een voordeel.
  • Omdat WordPress open-source is, helpen duizenden vrijwilligers overal ter wereld voortdurend mee aan de ontwikkeling. Daardoor gaat WordPress ook steeds mee met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, webdesign en zoekmachineoptimalisatie.
  • Het systeem werkt vrij eenvoudig en is Nederlandstalig. Zelfs voor beginners wijst het allemaal wel voor zich.
  • Kom je ergens niet uit, Google het eens. Omdat het zo populair is wordt er ook veel over geschreven zoals handleidingen.

Nadelen van WordPress

  • Wil je veel mogelijkheden qua lay-out zul je toch een theme moeten kopen.
  • Veel goede plugins kosten geld.
  • Je moet regelmatig updaten en dat kan voor conflichten zorgen. Als er bijvoorbeeld een plugin niet meer werkt is dat lastig op te lossen als je zelf de kennis niet hebt.