fbpx
Selecteer een pagina

Al een tijdje ben je aan het wikken en wegen of je voor jezelf gaat beginnen. Je huidige baan in loondienst bevalt je eigenlijk niet meer zo goed. Maar zou jij wel slagen als ondernemer? Het zou zo mooi zijn als je echt kan doen waar je passie ligt en dat ook nog eens helemaal voor jezelf. Je eigen tijd indelen, geen verantwoording meer afleggen aan je leidinggevende en je eigen geld verdienen.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! En dat is het ook. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is hard werken, het is doorzetten en je moet ook echt weleens dingen doen die je niet leuk vindt (denk aan de administratie, veel zichtbaar zijn, sales). Het is niet voor niets dat 60% van de starters binnen 5 jaar opgeeft en weer een baan zoekt in loondienst.

Dat percentage kan omlaag. Bezint eer ge begint of een goede voorbereiding is het halve werk. Als je van tevoren goed nadenkt over onderstaande 5 vragen en je echt bereid bent om hard te werken, staat niets je in de weg voor een succesvolle (online) business!

5 vragen die je aan jezelf moet stellen voor je een online business begint.

Ben je bereid echt om uit je comfort-zone te komen?
Een mooie uitspraak van Einstein is: Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Je zult echt uit je comfort-zone moeten komen en dingen moeten doen die je spannend vindt. Zelfs de meest doorgewinterde ondernemer doet nog weleens dingen die hij/zij nooit gedaan heeft.

Wil je echt een bedrijf of neem je genoegen met een betaald hobby?
Als je, net als ik, een hekel hebt aan het woord bedrijfJE en je geen betaalde hobby zoekt dan zul je er tijd in moeten steken. Volledige focus op je business en zelfreflectie door te goed te kijken wat wel en wat niet werkt.

Ben je een doorzetter?
Je zult je tijdens de ondernemersreis verschillende keren afvragen waar je aan begonnen bent. De handdoek bijna in de ring willen gooien. Stiekem naar vacatures kijken voor een baan in loondienst. Zo niet, dan daag je jezelf niet genoeg uit. Dit heeft echt iedere ondernemer! Het is de kunst om juist op deze momenten door te gaan!

Kan je er tegen dat je 24/7 met je business bezig bent?
Je sluit nooit de deur achter je dicht en kan de boel, de boel laten. Er is echt niemand anders die dat vervelende mailtje gaat beantwoorden. In je hoofd ben je altijd met je business bezig. Nieuwe ideeën bedenken, die afspraak niet vergeten, had je nou al geantwoord op de mail, de administratie moet nog gedaan worden, wat moet je nu weer posten op social media? Vragen die continu door je hoofd spoken. Deal ermee, dit is ondernemen.

Is dit volledig jouw eigen keuze en passie?
Ben je met deze business begonnen omdat jij het echt zelf wilt of ben je een richting in gestuurd? Als het niet jouw passie en keuze is zal je er ook niet voor de volle 100% achter staan en deze energie is voelbaar bij jouw potentiële klanten. Zorg ervoor dat je iets doet wat je echt leuk vindt en je hoeft nooit meer te werken.

Heb je door de bovenstaande vragen alleen maar meer zin gekregen in het ondernemerschap, ga dan heel snel naar de kvk en maak van jouw idee een officieel bedrijf. Dan kan ik je nu alleen nog veel succes wensen!