fbpx
Selecteer een pagina

Verdien jij jouw geld al via internet of ben je op zoek naar een online verdienmodel? Wist je dat er veel verschillende manieren zijn om via internet geld te verdienen. Ik leg je de 10 meest populaire in dit artikel uit. De bekendste manier van online geld verdienen is waarschijnlijk het hebben van een webshop waarmee je producten verkoopt. Maar er is meer. Ben je bijvoorbeeld bekend met affiliate marketing? Of heb je weleens gedacht aan het plaatsen van advertenties op jouw website? Ook het verkopen van jouw kennis kan een goede bron van inkomsten zijn.

Affiliate Marketing
Affiliate marketing houdt in dat jij (publisher) producten van iemand anders (advertiser) gaat promoten en in ruil daarvoor een vergoeding krijgt. Meestal zit er een bedrijf tussen die de gegevens registreert maar je kunt ook direct afspraken maken met de leverancier (advertiser). Bij Reisgraag.nl maken wij hier gebruik van. Als je op onze website bijvoorbeeld wordt geïnspireerd om een vakantie te boeken bij TUI en dan vervolgens op de link klinkt die verwijst naar de website van TUI dan wordt dat geregistreerd door een derde partij. Het kan zijn dat je een bedrag krijgt per klik, maar het kan ook zijn dat je pas commissie krijgt op een moment dat die geregistreerde bezoeker daadwerkelijk een reis boekt of een product koopt. In de link op Reisgraag die verwijst naar TUI, staat een trackingscode die meet of een bezoeker een aankoop doet. Het voordeel hiervan is dat je als publisher geen extra werk krijgt als er geld wordt verdiend. Jouw werk houdt op als de bezoekers weg is geklikt van jouw website. Dit is ook gelijk een nadeel want je weet nooit 100% zeker wat die bezoeker eenmaal doet als hij van jouw website af is. Er zitten nog meer voor- en nadelen aan affiliate marketing maar die leg ik je in een volgend hoofdstuk uit.

Adverteren of advertorials
Adverteren hoeft niet altijd geld te kosten, het kan je zelfs geld opleveren. Als jij een website hebt kun je ervoor kiezen om advertenties of advertorials van andere bedrijven te plaatsen en daarvoor betaald krijgen. Ook hierbij kun je afspreken dat je betaalt krijgt per klik of per gekocht product/dienst. Kun je niet direct met een partij samenwerken, is er ook nog Google AdSense. Dit is een advertentienetwerk van Google. Zo hoef je zelf geen afspraken te maken met verschillende bedrijven en wordt alles automatisch gemeten. Je kunt het zien als een stukje ruimte op jouw website die je verhuurt aan anderen. Nadeel van Google AdSense is dat je goed moet instellen welke soort producten of diensten je wel en niet wilt tonen. Anders krijg je rare combinaties. Hieronder zie je bijvoorbeeld een brancheblad uit de reiswereld en helemaal bovenaan de pagina staat Engelse reclame voor domeinregistratie. Dit zorgt voor verwarring.

Bloggen/vloggen
Met bloggen en/of vloggen kun je op verschillende manieren geld verdienen. De blogpagina op jouw eigen website is een ideale plek voor advertenties, affiliate links of het promoten van een product of dienst van andere bedrijven. Ook kan je met vloggen nog extra geld verdienen als je de video’s op YouTube plaatst. Maar voordat je geld gaat verdienen, moet je flink wat tijd investeren in jouw kanaal. Zo heeft YouTube de regel dat je binnen 12 maanden minimaal 4.000 uur bekeken moet zijn. Daarnaast moet je op z’n minst 1.000 abonnees hebben. Nederlandse YouTubers krijgen ongeveer tussen de 0,50 euro en 4 euro per 1.000 views. Je moet dus flink veel views hebben om er een goed inkomen aan over te houden.

Kennis verkopen
Heb jij veel ervaring of kennis van een bepaald vakgebied, dan kan je jouw kennis op verschillende manieren inzetten om geld mee te verdienen. Als we alleen naar de online mogelijkheden kijken dan zijn online cursussen/trainingen/programma’s het meest voorkomende. Dit is de afgelopen tijd enorm in populariteit gestegen. Vind je het lastig om een complete cursus te maken dan kan je ook beginnen met alleen een e-book. Naast het verkopen via jouw eigen website kun je een e-book ook verkopen via Bol.com of Amazon. Steeds minder mensen lezen fysieke boeken en steeds meer mensen stappen over naar e-books. Waarom? We willen op onze laptop, tablet of mobiel kunnen lezen. Die hebben we tenslotte altijd bij ons. Schrijf een e-book met waardevolle informatie en de websitebezoeker is hier bereid voor te betalen.

Webshop
Het opzetten van een webshop is waarschijnlijk de meest voordehand liggende manier om online geld te verdienen. Heb jij producten die je verkoopt, maar nog steeds geen webshop dan wordt het anno 2021 echt wel tijd. Een webshop is natuurlijk een ideale manier om via internet geld te verdienen. De kosten zijn relatief laag en als je eenmaal een goede webshop hebt gebouwd, kost het daarna alleen nog onderhoud en loopt de webshop (als het goed is) vanzelf. Wel kost het even tijd om een stroom aan bezoekers op jouw website te krijgen, daar zul je tijd in moeten steken of je moet een groot budget voor advertenties hebben.

Abonnement/lidmaatschap/freemium
Een wel bekend verdienmodel is het abonnementsmodel. Dit is voornamelijk bekend door tijdschriften en kranten, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer bedrijven het abonnementsmodel, ook online. Je bent hierdoor zeker van een continue inkomstenstroom en inkomsten op de lange termijn. Zo lees ik veel boeken op mijn e-reader en daarvoor heb ik een abonnement afgesloten bij Kobo. Ik betaal maandelijks een bedrag en kan daardoor een onbeperkt aantal boeken lezen. Maar ook bij Netflix en Spotify heb ik een abonnement. Allemaal online diensten. Een variant van het abonnementsmodel is het Freemiummodel. Het woord is een samenvoeging van Free en Premium. Bij Freemium krijg je eerst een gratis product of dienst aangeboden. Later kan je kiezen om te betalen voor een verbeterde of uitgebreidere versie. Door eerst een gratis versie aan te bieden, trek je meer klanten aan. Een goed voorbeeld van Freemium is Spotify. Spotify heeft een gratis versie waarbij je om de zoveel liedjes reclame krijgt. Daarnaast heeft Spotify ook een premium versie met uitgebreidere functies, zoals offline muziek luisteren en natuurlijk zonder reclame.

Dropshipping
Bij dropshipping ga je het product pas (online) inkopen nadat je het hebt verkocht, meestal ook online. Zo loop je geen inkooprisico. En je hoeft er zelfs niet eens een webshop voor te hebben, via Bol.com, Amazon en Markplaats worden veel producten op deze manier verkocht. Voordelen van dropshipping zijn dat je geen voorraden aan hoeft te leggen en je besteedt geen tijd aan het inpakken en verzenden van producten. Dropshipping klinkt als een makkelijke manier om met minimale investeringen geld te verdienen maar heeft ook nadelen. Zo weet je niet wat de status van het product is als het wordt verstuurd maar ben je wel verantwoordelijk voor het oplossen van problemen rondom een levering aan je klant. Bijvoorbeeld als een pakket te laat, niet of beschadigd aankomt.

Apps
Als je een app wilt maken waarmee je geld verdient, zijn er vandaag de dag verschillende mogelijkheden. Je kunt natuurlijk voor de app zelf laten betalen. Zo gebruik ik de meditation app van Michael Pilarzcyk en betaal daar jaarlijks een bedrag voor. Maar je kunt ook voor een gratis app kiezen en dan in-app aankopen aanbieden. Dit zijn digitale producten of diensten die als aanvulling op de bestaande app gebruikt worden zoals nieuwe levels in games, premium content of credits voor bijvoorbeeld rechtenvrije foto’s. Maar je kunt ook denken aan het verkopen van de (anonieme) data die je verkrijgt uit de app of gesponsorde content verkopen aan adverteerders. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld de app van Zalando, zij maken ook gebruik van gesponsorde items. Deze staan bovenin de zoekresultaten omdat ze hier extra voor betaald worden.

Licenties
Als je als bedrijf de intellectuele eigendomsrechten bezit, kun je deze rechten als het ware verhuren aan andere bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Dick Bruna, die licenties verkoopt op het merk Nijntje. Producenten van t-shirts met een afbeelding van Nijntje, moeten licentiekosten afdragen aan Dick Bruna. Whitelabeling is ook een vorm van een licentiemodel. Licenties kunnen ook voor allerlei creatief materiaal worden gebruikt, zoals muziek, foto’s, kunst en teksten. Veel reisbloggers hebben een extra verdienmodel door hun foto’s te verkopen een stockwebsites. Je kunt ook licenties verkopen voor andere producten. Een goed voorbeeld hiervan is Adobe met haar Photoshop. Ook in de business to business industrie (B2B) word dit passief inkomen verdienmodel gebruikt.

Domeinnamen kopen en verkopen
Het handelen in domeinnamen kan een lucratieve business zijn. Wat je doet is een domeinnaam registreren bij een provider, waarvan je denkt dat iemand er (veel) geld voor over zal hebben. Je betaalt zelf een paar euro per jaar voor zo’n domeinnaam en hoopt het dan met winst te verkopen. Voor sommige domeinnamen is veel geld betaald. Voor de domeinnaam vakantie.nl ooit zelfs 2,5 miljoen euro! Had ik hem maar geregistreerd 😉 Maar die tijd is wel voorbij. Als je nu een echt goede domeinnaam wilt verkopen is 10.000 euro wel het maximaal haalbare. Maar ook dat kan nog steeds een lucratieve business zijn. Al is het tegenwoordig wel lastig om aan een goede domeinnaam te komen, de meeste zijn al verkocht aan partijen die het in- en verkopen van domeinnamen als enige verdienmodel hebben.