fbpx
Selecteer een pagina

In mijn posts op social media of in de artikelen op deze website heb ik het vaak over succes of succesvol zijn. Dat wil ik graag even verklaren, zodat er geen misverstand ontstaat. Succes betekent voor mij namelijk vast iets heel anders dan het voor jou betekent. En dat is helemaal prima! Succes of succesvol zijn is namelijk voor iedereen anders. De een wil graag status en aanzien en vindt dat zij pas succesvol is als die Porsche voor de deur staat. De ander vindt dat zij succesvol is als ze met 1 uur per dag werken genoeg geld verdiend om van rond te komen en verder van de vrije tijd kan genieten. Weer een ander meet succes aan hoe waardevol ze is voor anderen of is succesvol omdat ze zichzelf accepteert zoals ze is. Allemaal mooie manieren van succesvol zijn, als het maar iets is wat echt vanuit jezelf komt. Iets is waar je helemaal achter staat!

Wat is succes?
Deze zin houdt de mensheid al eeuwen bezig. Succes staat in onze westerse maatschappij vaak gelijk aan het aanzien dat iemand maatschappelijk geniet, aan financiële en materiële rijkdom. Maar er is een kentering gaande. Meer en meer staan er mensen op die laten zien dat het hebben van geld geen graadmeter is voor succes. Maar juist het kunnen doen wat jij echt graag wilt, op de manier hoe je het zelf wilt, in de tijd die je zelf kiest. 

A man is successful if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between; he does what he wants to do.
Bob Dylan

Wat betekent succes voor mij?
Mijn oma zei vroeger al: “Vanes, wees eens tevreden met wat je hebt”. Als klein meisje was ik al ambitieus en keek altijd alleen maar vooruit. Je moet mij ook niets vragen uit het verleden, ik onthou niet veel dingen van vroeger. Achteruit kijken doe ik niet. Maar mijn ideeën over succes zijn met de jaren wel veranderd. 10 jaar geleden zou ik gezegd hebben dat ik pas succesvol zou zijn als ik miljonair zou zijn maar daar denk ik nu wel wat genuanceerder over. Ten eerste is het hebben van een bepaalde hoeveelheid geld geen graadmeter (meer) voor succes. Wel wil ik graag alles op orde hebben. Dus van het idee dat mijn huis (grotendeels) is afbetaald en ik vaak andere plekken kan ontdekken word ik wel blij. Maar succesvol zijn betekent voor mij ook het kunnen genieten van de kleine dingen zoals met een kopje cappuccino in de zon genieten, voor de werkdag start. Een puzzel maken met de kids, zonder de stress te voelen van het moeten reageren op een mail. Maar ook thuis kunnen blijven als een van de kids ziek is en daar niemand verantwoording voor af hoeven leggen. Dat zijn voor mij wel de dingen waar ik blij van word en mij voor mijn eigen gevoel succesvol maken. Oke, en dat huis in Spanje? Ach ja, dromen mag je altijd hebben toch 😉