fbpx
Selecteer een pagina

Voor velen is het einde van het jaar de tijd om doelen te stellen. Ambitieuze doelen om het nieuwe jaar vol energie te beginnen zijn voor mij een terugkerende traditie. Wist je dat het hebben van een doel in je leven een van de 9 kenmerken is voor mensen die leven in zogenaamde blue zones (regio’s waar mensen gemiddeld ouder worden dan 100 jaar). In Japan noemen ze het ‘ikigai’ en in Costa Rica ‘plan de vida’. Vrij vertaald is het de reden waarom je ’s ochtends je bed uit komt. Maar hoe ga je doelen stellen? Om je op weg te helpen, heb ik 5 tips opgesteld om haalbare doelen te stellen.

 1. Blijf dicht bij jezelf
  Maak doelen persoonlijk. Hiermee wil ik zeggen dat het doel bij jou moet passen en dat jij je prettig voelt bij de doelen die je stelt. Wanneer dit niet het geval is, ben je eerder geneigd om het te laten voor wat het is. Dit wil niet zeggen dat je niet uit je comfortzone moet komen: great things never came from comfortzones.
 2. Brainstormen
  Bedenk eerst voor jezelf waar je staat en waar je heen wilt. Zet op een rijtje wat je graag wilt bereiken voordat je daadwerkelijk doelen gaat formuleren. Brainstorm ook eens met anderen. Werk je in een team? Ga dan eens allemaal rond de tafel zitten en bespreek jullie dromen. Maak vervolgens een lijstje met allerlei doelen die je graag wilt bereiken.
 3. Stel prioriteiten
  Het is onmogelijk om je tegelijk te focussen op tientallen doelen. Maak dus een korter lijstje met de drie of vijf belangrijkste doelen en focus je daarop. De andere doelen komen pas weer in beeld als je deze hebt bereikt.
 4. Formuleer SMART-doelen
  De SMART-formule is een goed hulpmiddel om doelen te formuleren. Je wilt namelijk dat je doel haalbaar is, maar het is ook goed om een tijd aan je doel te koppelen zodat je een stok achter de deur hebt. De SMART-formule helpt ook om het doel specifiek en meetbaar te maken. Voor de motivatie is het goed om de voortgang van je doel te kunnen meten.
 5. Schrijf het op
  Dit kan op meerdere manieren. Als je geen vision board wilt maken kan je je doelen ook gewoon opschrijven. Wel adviseer ik je om ze ergens neer te hangen waar je ze kan zien. Zo word je eraan herinnerd waarvoor je aan het werken bent en dat geeft motivatie. En door het zien van je doelen ben je ook eerder geneigd om ze te bereiken in plaats van te vergeten. 

In module 1 van onze Online Business Expert training gaan we samen doelen stellen en krijg je o.a. nog 5 tips om haalbare doelen te stellen. Maar daar gaan we jouw droomdoelen ook SMART maken en een vision board maken.